ideal logo

Ο ύπνος είναι η κύρια πηγή ξεκούρασης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάθε άνθρωπος κοιμάται κατά μέσο όρο 7 – 8 ώρες ημερησίως, καταναλώνοντας έτσι περίπου το 1/3 της ζωής του. Η καλή ποιότητα και η σωστή συντήρηση του στρώματος είναι οι κυριότεροι παράγοντες που εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες, για έναν άνετο, ευχάριστο και ξεκούραστο ύπνο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ένας στους τέσσερεις Έλληνες διαμαρτύρεται για κακή ποιότητα ύπνου, αϋπνία και ροχαλητό, ενώ ένας στους δύο Έλληνες για εμφάνιση αλλεργιών. Έρευνες , απέδειξαν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των εν χρήση στρωμάτων έχει χάσει την ελαστικότητά του, ενώ περιέχει συσσωρευμένους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, μούχλα και σκόνη. Γεγονός «φυσιολογικό» εάν αναλογιστούμε ότι λανθασμένα ο μέσος καταναλωτής διατηρεί το ίδιο στρώμα 10 – 20 χρόνια.

Μαλακό, μέτριο ή σκληρό. Δοκιμάστε και τους τρεις τύπους στρώματος, επιλέγοντας τον καταλληλότερο, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες. Εάν ξαπλώνοντας σ’ αυτό, το αισθάνεστε πολύ μαλακό ή αντίστοιχα πολύ σκληρό, τότε σίγουρα δεν είναι ο τύπος που σας ταιριάζει.

Το ιδανικό στρώμα είναι αυτό που σας δίνει αίσθηση άνεσης, χαλάρωσης και σωστής στήριξης του σώματός σας. Φροντίστε να είναι τουλάχιστον 10 – 15cm μεγαλύτερο από το ύψος σας.

-  Κατά τη μεταφορά, αποφύγετε να διπλώσετε το στρώμα.
-  Αφαιρέστε το προστατευτικό νάιλον, πριν το χρησιμοποιήσετε.
-  Αποφύγετε την τοποθέτησή του σε μεταλλικά ελάσματα (σομιέ).
-  Μην το βρέχετε.
-  Μη σιδερώνετε πάνω σε αυτό.
-  Γυρίζετε σταυρωτά το στρώμα ανά 15 ημέρες κατά το πρώτο δίμηνο και έπειτα μία φορά κάθε μήνα ( εξαιρούνται τα στρώματα που δεν περιέχουν ελατήρια ).
-  Τοποθετήστε επίστρωμα (ειδικό προστατευτικό).
-  Φροντίστε να το αερίζετε συχνά, τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.

Όλα τα στρώματα έχουν διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τα 8 – 10 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, όσο σωστή χρήση κι αν γίνεται σ’ αυτά, η ανάπτυξη επιβλαβών για την υγεία του ανθρώπου μικροοργανισμών, είναι αναπόφευκτη.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη φθορά ενός στρώματος είναι:

- Ακάρι (ακαρίδα).
Οργανισμός που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Ζει και πολλαπλασιάζατε σε σκοτεινά, υγρά και ζεστά μέρη, γι’ αυτό και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα. Σε ένα διπλό στρώμα μπορεί να αναπτυχθούν μέχρι και 2.000.000 ακαρίδες (μετά την πάροδο περίπου 7 ετών), οι οποίες παράγουν μια ανάλογη ποσότητα αλλεργιογόνων ουσιών.

- Δερματικές φολίδες και ιδρώτας.
Κάθε βράδυ το σώμα μας αποβάλλει έως 1,5 γραμμάρια δερματικές φολίδες (νεκρά κύτταρα) και εκκρίνει περίπου 0,5 λίτρα ιδρώτα, τα οποία συσσωρεύονται στο στρώμα.
Συνεπώς, σε διάστημα 10 ετών έχουν εκκριθεί από τον οργανισμό μας περίπου 1.820 λίτρα ιδρώτα, έχουν αποβληθεί 5 λίτρα δερματικές φολίδες (νεκρά κύτταρα) με αποτέλεσμα να φωλιάζουν στο στρώμα μέχρι και 2.000.000 ακαρίδες, βακτήρια και ιοί.

- Μούχλα.
Αναπτύσσεται λόγω της υγρασίας και της ζέστης στα περισσότερα στρώματα όταν δε γίνεται συχνός αερισμός.

- Σκόνη.
Σωματίδια που συσσωρεύονται σε όλα τα στρώματα. Σε ένα στρώμα μονής διάστασης, μπορεί να υπάρχουν έως και 200gr σκόνης.

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική, περιοδική κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα. Μολονότι είναι αυτονόητο, αξίζει να σημειωθεί ότι περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι. Συνεπώς αποτελεί ζωτική ανάγκη του οργανισμού μας. Η καλή φυσική, σωματική αλλά και ψυχική μας κατάσταση εξαρτώνται απόλυτα από την ποιότητα του ύπνου, γιατί κατά τη διάρκειά του επιτρέπεται στου μύες αλλά και στα περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου, να ξεκουράζονται και να ανακτούν τη χαμένη τους ενέργεια, ενώ παράλληλα οι ορμόνες και άλλες ζωτικές λειτουργίες εργάζονται για να συμβάλουν το μέγιστο στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος.

Ο ύπνος αποτελεί μία σημαντική αναζωογονητική διαδικασία που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική μας υγεία, ενώ είναι επίσης καίριας σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου γιατί:
• Βοηθά στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και δυναμώνει τον οργανισμό ενάντια σε λοιμώξεις και διάφορες άλλες νόσους
• Βοηθά στην διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού, επηρεάζοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου (σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ της Καλιφόρνια)
• Βοηθά τη μνήμη και είναι απαραίτητος για τη διαδικασία της μάθησης (σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο)
• Βοηθά τη συγκέντρωση και την αποφυγή λαθών και την καλύτερη απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες
• Επηρεάζει θετικά την ποιότητα του δέρματος με τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης
• Βοηθά στην ανάπτυξη και την αναδόμηση των κυττάρων.
• Βοηθά στο ταχύτερο καύσιμο κιλών, ενώ αντίθετα η στέρησή του σχετίζεται με την αύξηση του βάρους (σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Harvard)

1. Κοιμηθείτε 7-8 ώρες ημερησίως. Είναι χρόνος ανάπαυσης που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, για να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της καθημερινότητας.
2. Βάλτε ένα πρόγραμμα και αποφύγετε τα άσκοπα ξενύχτια. Αν δεν έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπαυσης και κοιμάστε σε ακατάστατες ώρες, το πιθανότερο είναι να χάνετε πολύτιμες ώρες ύπνου.
3. Τρώτε ελαφριά το βράδυ και όχι λίγο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Δώστε λίγο χρόνο για τη χώνεψη.
4. Η σωστή διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Τρώτε σωστά και θα σας ωφελήσει πραγματικά.
5. Αποφύγετε πριν τον ύπνο, οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη και είναι διεγερτικό, όπως π.χ. καφέ, σοκολάτα ή τσάι.
6. Η λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών πριν ξαπλώσετε δε βοηθάει, καθώς προκαλεί συχνή ούρηση που διακόπτει τον ύπνο.
7. Δώστε στον εαυτό σας λίγο περισσότερο χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε.
8. Λίγο πριν τον ύπνο πιείτε ένα αφέψημα (π.χ. χαμομήλι) ή ένα ζεστό γάλα με μέλι που βοηθά να χαλαρώσετε.
9. Η θερμοκρασία, ο φωτισμός και ο αερισμός του υπνοδωματίου επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Δημιουργείστε μία ατμόσφαιρα στα μέτρα σας!
10. Πριν κοιμηθείτε κάνετε ένα ζεστό (όχι καυτό) ντους που θα σας χαλαρώσει.
11. Ένα μασάζ θα ήταν πραγματικά ιδανικό πριν από τον ύπνο.
12. Διώξτε τα προβλήματα της ημέρας και κάντε ευχάριστες σκέψεις στο κρεβάτι. Οι πολλές και συνθέτες σκέψεις κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και δε σας αφήνουν να χαλαρώσετε.
13. Η απαλή μουσική δρα επίσης χαλαρωτικά, όπως και κάποια "ελαφριά" προγράμματα της τηλεόρασης. Αν πριν τον ύπνο ξεκινήσετε να βλέπετε κάποια εκπομπή που σας προκαλεί το ενδιαφέρον, το πιο πιθανό είναι να κάτσετε να την παρακολουθήσετε και τελικά να χάσετε τον ύπνο σας.
14. Απομακρύνετε κινητά τηλέφωνα από το χώρο του υπνοδωματίου και αποφύγετε τη χρήση τους, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.
15. Η σωστή θέση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την αποσυμφόρηση των μεγάλων αγγείων. Η στάση στο πλάι με το ένα πόδι λυγισμένο και με την τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από το γόνατο είναι αρκετά βολική.
16. Προτιμήστε ένα καλό στρώμα για το κρεβάτι σας και κατάλληλο μαξιλάρι, που θα ταιριάζουν στο σωματότυπό σας και θα στηρίζουν σωστά το σώμα σας.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το «κλειδί» για έναν καλό, ξεκούραστο και άρα ποιοτικό ύπνο είναι το στρώμα σας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις σχετικά με την αγορά ενός καινούριου στρώματος. Ο «έξυπνος» καταναλωτής που ενδιαφέρεται για την υγεία του, πλέον είναι ενημερωμένος και ξέρει τι πρέπει να ψάξει, ώστε το στρώμα που θα αγοράσει να του παρέχει τις ιδανικές συνθήκες ύπνου. Φροντίστε λοιπόν, τα χρήματα που θα ξοδέψετε για το στρώμα σας να το αξίζουν γιατί η καλή ποιότητα του ύπνου δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη για όλους!

Διαβάστε καλά τα «ψιλά γράμματα» και κάντε το στρώμα σας να αξίζει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Όλες οι εταιρίες σας παρέχουν γραπτή εγγύηση για το στρώμα σας, φροντίστε να διαβάσετε όμως τι ακριβώς σας προσφέρει ώστε να είστε σίγουροι ότι διασφαλίζετε την επένδυση που κάνετε.
Επιλέξτε ένα μαξιλάρι που να καλύπτει την ανάγκη σας για ξεκούραση, να σας κάνει να νιώθετε άνετα όσο είστε ξαπλωμένοι και να φέρνει τον αυχένα σας σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη ώστε να μην επιβαρύνει τους αυχενικούς μύες. Επιλέξτε ένα κλασσικό μαξιλάρι εάν κοιμάστε συνήθως ανάσκελα ή μπρούμυτα ή ένα ανατομικό εάν κοιμάστε σε εμβρυακή στάση.
Η υποδομή του στρώματος (το πού δηλαδή θα ακουμπάει) είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητά του. Εάν ακουμπάει πάνω στις κλασσικές τάβλες θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλα κενά. Τα μεταλλικά πλαίσια με ανατομικές τάβλες ή ακόμα καλύτερα ένα υπόστρωμα με ελατήρια αποτελεί την ιδανική λύση ώστε το στρώμα σας να στηρίζεται σωστά και να στηρίζει καλύτερα το σώμα σας.

advice